Theorie
Digitale-spraak
D-STAR (Digital Smart Technologies for Amateur Radio)
is een open standaard voor het overdragen van digitale informatie (data en spraak) via smalbandige radioverbindingen.
Deze standaard wordt door radiozendamateurs toegepast en is in 2001 ontwikkeld.
De standaard is gebaseerd op langdurig onderzoek van de Japanse regering en de Japanse vereniging van radiozendamateurs (JARL).
Techniek
D-STAR gebruikt een open standaard (in de zin van "vrij van rechten") en protocol en kan derhalve in principe door iedereen toegepast en geïmplementeerd worden. Vanwege deze open standaard is D-STAR in het bijzonder voor het radiozendamateurisme geschikt.
Op dit moment is de voor D-STAR benodigde apparatuur toegepast door ICOM. Andere leveranciers zullen in de toekomst mogelijk volgen.

Reflectoren
Behalve het rechtstreeks tussen twee zend-ontvangers met elkaar te communiceren is D-star uitermate geschikt om ook via een d-star repeater of een D-star hotspot te communiceren.
Een Repeater is een zend-ontvanger welke onbemand het ontvangen radiosignaal op een andere frequentie her-uitzendt.
Een hotspot is een D-STAR-zend-ontvang-inrichting welke het signaal ontvangt of opnieuw uitzendt.
Meestal worden hotspots door een individu thuis gebruikt om het bereik in en om het huis te verbeteren.
Een D-STAR-repeater wordt voor een verzorgingsgebied van vele vierkante kilometers ingezet.
Beide systemen kunnen via het internet met een server verbonden zijn.
Deze server beschikt over verschillende virtuele kanalen waarop een D-STAR-repeater of -hotspot gekoppeld is.
Data-stromen welke op hetzelfde virtuele kanaal aangesloten zijn zullen de datastroom opnieuw uitzenden.
Op die manier kan een gebruiker met een portofoon via een virtueel kanaal met een gebruiker aan de andere kant van de wereld communiceren.
Een virtueel kanaal wordt door de gebruikers een reflector genoemd.
In Nederland wordt veel gebruikgemaakt van de DCS-reflector.
De Nederlandse reflector (DCS007) heeft een onderverdeling van 26 virtuele kanalen.
DMR staat voor Digitale Mobiele Radio.
Dit is een internationaal vastgelegde standaard voor radioverkeer in twee richtingen. De DMR standaard maakt het mogelijk om apparatuur van verschillende fabrikanten samen te laten werken op hetzelfde netwerk en met alle functies die binnen de standaard zijn gedefinieerd.
Het doel van de DMR standaard was om een digitaal radiosysteem te ontwikkelen dat laag in zowel kosten als complexiteit bleef, maar toch apparatuur van verschillende fabrikanten met elkaar liet samenwerken.
Zo kunnen gebruikers zelf bepalen welke apparaten zij aanschaffen en zitten zij niet vast aan een gepatenteerd systeem dat duur is om te onderhouden of vervangen.
Het ontwikkelen en onderhouden van de DMR standaard valt onder de verantwoordelijkheid van het Europese Instituut voor Telecommunicatie Standaarden (ETSI).
In 2005 werd het systeem voor het eerst geratificeerd en sindsdien is het meermaals gereviseerd en aangepast, meest recentelijk in november 2018.
Er zijn 3 DMR Tiers.

Wat is een DMR Repeater?
DMR radio’s kunnen onderling communiceren zonder een gecentraliseerd systeem, maar dit is lang niet altijd een ideale situatie.
Signalen tussen radio’s onderling kunnen worden gehinderd door obstructies in de zichtlijn zoals bomen, gebouwen of heuvels.
Door een DMR Repeater toe te voegen kunnen de radio’s hun communicatie verzenden middels een centraal punt die de boodschap herhaalt naar de rest van het systeem.
Door een Repeater op hoogte te installeren (vaak bovenop een gebouw) worden de oproepen naar de Repeater minder gehinderd door obstructies.
Dit maakt het mogelijk voor radio’s die zich ver van de Repeater bevinden in tegenovergestelde richtingen, om toch met elkaar te communiceren.
Zo wordt het bereik van het systeem kunstmatig vergroot.
Repeater stations kunnen met elkaar verbonden worden door de ontvangen signalen opnieuw te verzenden (papegaaien) of door de ontvangen signalen middels een alternatieve methode (bijv. het internet) door te sturen naar andere Repeaters.
dPMR of Digital Private Mobile Radio , is een veelgebruikte etherinterface voor digitale mobiele communicatie. dPMR is een open, niet-merkgebonden standaard die is ontwikkeld door het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) en is gepubliceerd onder de referentie ETSI TS 102 658.
Wat belangrijk is, is dat dPMR dit alles bereikt in een 6,25 kHz-kanaal.
Omdat het emissiemasker zo strak is, kunnen twee 6,25 kHz dPMR-signalen naast elkaar worden gebruikt binnen een 12,5 kHz-kanaal zonder interferentie met elkaar of aangrenzende kanalen te veroorzaken.
Naleving van EN301 166 bij 6,25 kHz voor huidige apparatuur biedt enige garantie dat interferentieproblemen niet anders zullen zijn met 12,5 kHz of 25 kHz. dPMR-apparatuur voldoet aan de relevante Europese norm ETSI EN 301 166 en aan het FCC-emissiemasker dat van toepassing is voor gebruik in de VS.
dPMR446-radio's zijn licentievrije producten voor gebruik in de 446,0-446,2 MHz-band binnen Europa.
Dit zijn volledig digitale versies van PMR446- radio's.
dPMR446-radio's voldoen aan de open standaard ETSI en zijn beperkt tot 500 mW RF-vermogen met vaste antennes.
Ze zijn bij uitstek geschikt voor recreatieve en professionele gebruikers die geen brede dekking met basisstations en repeaters nodig hebben.
dPMR446-apparatuur is geschikt voor spraak-, data- en spraak+data-bedieningsmodi.
Dit betekent dat de dPMR446  spraakoproepen, sms-berichten ( sms ), status en ingesloten gegevens zoals GPS-positie enz kunnen vermelden.
YSF
Yaesu System Fusion is Yaesu's implementatie van digitale amateurradio, waarbij gebruik wordt gemaakt van C4FM 4-niveau FSK-technologie om digitale spraak en gegevens over de amateurradiobanden te verzenden.
In het begin van de jaren 2000 verscheen GMSK op de amateurradiomarkt als de dominante digitale modus, maar in 2013 introduceerde Yaesu "System Fusion", dat al snel het dominante digitale formaat in amateurradio werd vanwege de kwaliteit, betrouwbaarheid en verbeterde prestaties in een breed scala van omgevingen .
<<<<<