De historie van Whisky Oscar – Wereld Omroepers

Whisky Oscar staat voor Wereld Omroepers en is Nederland’s meest actieve en toonaangevende (DX)-club op 11 meter gebied, en bestaat al ruim 30 jaar! Whisky Oscar is een uitsluitend Nederlandstalige club met Nederlands sprekende leden in alle werelddelen. Whisky Oscar groeit en bloeit als nooit tevoren!

De Whisky Oscar club heeft internationale wortels, namelijk in Canada. Geëmigreerde Nederlanders in Canada hebben eind jaren ’70 het eerste initiatief genomen. In december 1979 is de Whisky Oscar club officieel opgericht in Nederland. De club is door de oprichters vanaf het begin opgezet als een internationale club. De naam Whisky Oscar staat voor Wereld Omroepers. Een van de medeoprichters van de Whisky Oscar club is de Vlaming Ronny Vantomme (oud 3-WO-01). De oprichting vond plaats net voor het vrijgeven van 22 kanaaltjes FM in de 11 meter band in Nederland, de zogeheten MARC (1980). Daarbij kon iedereen met een gekochte machtiging legaal gebruik maken van goedgekeurde apparatuur. De herkenbaarheid en de band met Nederland komt ook tot uiting in het logo namelijk een molen. Deze molen is overal terug te vinden: op de website, op QSL kaarten, het clubstempel etc.

Telefoonkosten en prefix-wijziging
Geëmigreerde Nederlanders wilden in die tijd graag contact hebben met familie en vrienden in Nederland. De tarieven om naar het buitenland te bellen waren in verhouding met nu hoog te noemen en al helemaal als je naar bijvoorbeeld Amerika wilde bellen. De ‘radio’ werd daarom ook praktisch ingezet om (bij goede condities) regelmatig contact te hebben met het thuisfront en zo flink geld te besparen.